INFOdoradca+ Informacje o zawodach - Powiatowy Urząd Pracy w Sulęcinie


INFOdoradca+ Informacje o zawodach

to materiały zawierające przede wszystkim: opis zawodu, opis kompetencji zawodowych, odniesienie do sytuacji zawodu na rynku pracy i możliwości doskonalenia zawodowego, a także możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Opisy zawodów powstały w ramach projektu „Rozwijanie, uzupełnienie i aktualizacja informacji o zawodach oraz jej upowszechnienie za pomocą nowoczesnych narzędzi komunikacji – INFODORADCA+". Projekt był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.4 Modernizacja publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz lepsze dostosowanie ich do potrzeb rynku pracy.

Więcej informacji o projekcie na stronie infodoradca.edu.pl
Lista 1000 zawodów opisywanych w projekcie INFODORADCA+

INFOdoradca+ Informacje o zawodach

Operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych

Kod: 816007

1. Dane identyfikacyjne zawodu

Operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych 816007

  • Operator produkcji koncentratów spożywczych.
  • Operator urządzeń do produkcji koncentratu pomidorowego.
  • Operator urządzeń do produkcji napojów bezalkoholowych.
  • Operator urządzeń do produkcji olejków eterycznych.
  • Operator urządzeń do produkcji olejów spożywczych.
  • Operator urządzeń do produkcji syropów.
  • Operator urządzeń do produkcji środków odżywczych.
  • Operator urządzeń do przetwórstwa cykorii.

W Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie:

  • 8160 Food and related products machine operators.

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):

  • Sekcja C – Przetwórstwo przemysłowe.

Notka metodologiczna

Opis informacji o zawodzie opracowano na podstawie:

  • analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz źródeł internetowych,
  • analizy opisu zawodu zamieszczonego w wyszukiwarce opisów zawodów na Wortalu Publicznych Służb Zatrudnienia,
  • badań ankietowych prowadzonych w projekcie INFODORADCA+ w marcu 2019 r.,
  • zebranych opinii od recenzentów, członków panelu ewaluacyjnego oraz zespołu ds. walidacji i jakości informacji o zawodach.

Autorzy i eksperci opiniujący

Zespół Ekspercki:

  • Arkadiusz Aleksiejew – DORADCA Consultants Ltd. sp. z o.o., Gdynia.
  • Marek Ostapiuk – Nestle Polska SA, Warszawa.
  • Rafał Walasik – PHU Madej-Pak s.c., Dziewin.

Zespół ds. walidacji i jakości informacji o zawodzie:

  • Anna Będzińska – DORADCA Consultants Ltd. sp. z o.o., Gdynia.
  • Joanna Gralak-Merchel – DORADCA Consultants Ltd. sp. z o.o., Gdynia.
  • Włodzimierz Walkusz – DORADCA Consultants Ltd. sp. z o.o., Gdynia.
  • Krzysztof Symela – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.

Recenzenci:

  • Aleksandra Bielecka – Indywidualne gospodarstwo rolne, Maciejowice.
  • Małgorzata Kowalska – Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny, Radom.

Panel ewaluacyjny – przedstawiciele partnerów społecznych:

  • Lucyna Kubicka – Zespół Szkół Spożywczych, Zabrze.
  • Halina Maras-Pawliszyn – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1, Kluczbork.

Data (rok) opracowania opisu informacji o zawodzie: 2019 r.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę